Biografie

NicoleNa middelbaar kunstonderwijs, St. Lucas Antwerpen, en een opleiding publiciteit/vormgeving aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, in 1989 debuteerde Nicole Rutten als illustrator.

Haar eerste opdracht kwam van het NCJ (Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur/Villa Kakelbont).
Al snel werkte ze voor verschillende uitgevers in binnen- en buitenland.
Waaronder: Pastel/l’école des loisirs (B/Fr), Davidsfonds (B), Leopold (NL), Zwijsen (NL), EPN (NL) Wolters/Noordhoff (NL), Libelle tijdschrift (B), Clavis (B),...

FelixIn Italië, waar zij woonde, werkte zij voor La Galbani (verbonden met de Danone-groep, Fr.) en voor La Rinascente (een grootwarenhuis-keten).

10 jaar was zij vast medewerker als stylist voor de firma Van Der Erve. Zomer- en wintercollecties werden uitgedokterd voor dames- en kinderkleding. Nieuwe modellen T-shirts met leuke prints of bloemrijk borduursel werden gecreëerd.

Theater Taptoe in Gent vroeg Nicole om personages en decors te bedenken voor 2 van hun producties.
Draken bestaan en Berenbodegem. Tekeningen kwamen tot leven door de magische touch van Luk De Bruyker en de vlotte pen van Freek Neirynck.

Recent

In 1996 ontmoet zij haar agent in New York en werkt hier nu al zo’n 11 jaar mee samen. Wonderlijke verhalen vliegen heen en weer over de oceaan tussen illustrator en haar agent, tot ze klaar zijn om naar de uitgever en drukker te vertrekken.

Bij de Standaard uitgeverij in België komen ondertussen nog 2 kinderboeken tot stand:

Olikonijneendpauwpanter geschreven door Ingrid Vander Veken.
Dit vreemde hoofdfiguurtje, dat nergens bemind wordt, vindt zijn weg naar het theaterpodium, waar Karel Vingerhoets en Harry De Neve er door woord en beeld een ongelooflijk spektakel van maken.

NicoleDe prins zonder prinses geschreven door Dirk Nielandt, kent toch een happy end MET prinses.
Het boek werd voorgesteld in de FNAC te Antwerpen. Met aansluitend een tentoonstelling voor kinderen en met een echte prinsessen/prinsen tekenwedstrijd.

Als antwoord op de vraag: Wat doe je nu het liefst?
“Ik kan niet nee zeggen tegen een nieuwe uitdaging. Het ene moment werk je aan een schilderij voor een kinderkamer en het moment daarop werk je mee aan een tekenfilm. Je krijgt een mooie tekst voor je neus waar jij dan vorm aan mag geven, of je mag mee bepalen wat volgend jaar mode wordt in het straatbeeld.
Het jaar daarop sta je les te geven in aquarel techniek, lichtinval, perspectief en kleurgebruik.
Ik ben een echte duizendpoot en dat bevalt me BEST!”